Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin kalite çalışmaları kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler dizisinin ilki Sakarya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum tarafından “Çevrimiçi Öğrenme ve Öğretme Süreci” başlıklı konusuyla gerçekleşti. Toplantıya Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Prof. Dr. Horzum öncellikle uzaktan eğitimin kısaca tarihçesinden bahsederek, bu alanda kullanılan kavramlar ve kavramlar arası ilişkiye değindi.

Prof. Dr. Horzum pandemi sürecinde gerçekleşen uzaktan eğitimin aslında “Acil Uzaktan Eğitim” olarak adlandırıldığını ve uzaktan eğitimden planlılık, materyal mevcudiyeti ve hazırbulunuşluk gibi noktalarda farklılık gösterdiğini; bu nedenle öğrenme kayıplarının ve etkileşim eksikliğinin yaşandığını belirtti.

Uzaktan Eğitimde uzaklık kavramına vurgu yaparak, uzaktan eğitimde öğrencilerden ve öğretim elemanlarından beklentilerle birlikte süreçte yaşanan temel problemleri ele aldı. Uzaktan eğitimin etkili olabilmesi için yapılması gerekenlere değinen Prof. Dr. Horzum özellikle öğretmen yetiştirme alanında uzaktan eğitimde spesifik olarak dikkat edilmesi gereken unsurları vurgulayarak öğrencinin aktif katılımını sağlayabilecek stratejilere değindi.

Prof. Dr. Horzum son olarak çevrimiçi öğretimde güvenli ölçme değerlendirme sorununu ele alarak, sunumunun ardından öğretim elemanlarının sorularını yanıtladı.

01 Ekim 2021